Az első előválasztás elindult

2013/11/11. - írta: CsibaKata

www.greenprimary.eu

Vasárnap 12.00-kor eldördült a rajtpisztoly és az első szavazó leadta az érvényes voksát az első európai előválasztáson. Az első szavazó egy 16 éves lány volt a fiatal zöldektől, aki úgy nyilatkozott utána, hogy „a fiatalok nevében, hallatni szeretné a hangját”. És így igaz, Európa szerte a görög 50% és az osztrák 10% között van a fiatal munkanélküliség, Magyarország pedig 30% körüli ifjúsági munkanélküliséggel küzd, és ezt mindannyian érezzük. A válság óta a fiatalokat nem csak a munka világába nem tudjuk besegíteni, de a politikai részvételük is limitált. Az Európai Zöld Párt mellett működő FYEG (Fiatal Európai Zöldek Szövetsége, www.fyeg.org) dinamikus politikai közösség 30 év alattiaknak, valódi részvételi joggal, felelősséggel és valódi hatalommal.

u decide.JPG

Ez a kampány nem csak azért szól a fiatalokról, mert 2 évvel az átlagos első szavazói korhatár alatt már urnához hívjuk a fiatalokat, hanem azért is, mert valódi változást hozhat Európában. A zöldek szerint van harmadik út az EU-tagadás és a kritika nélküli EU-imádat között. Van lehetőség arra, hogy megváltoztassuk az Európai Uniót, ha nem kiszuperált kádereket, hanem új, friss politikusokat küldünk oda. Új alapokra kell helyezni az integrációt, a szabadpiaci mechanizmusok perifériaromboló hatásával szemben a tagországok közötti valódi kölcsönös politikai szolidaritást kell megteremteni. Azonban ehhez először az állampolgárok részvétele, támogatása és bizalma kell. Ezért már a saját vezető európai politikusaink kiválasztásához is az európai polgárok részvételét kérjük.

Ez Magyarország első olyan on-line szavazása, amelynek valódi politikai tétje és következménye van, ezért a szavazás hitelessége és az adatbiztonság a legfontosabb követelmény. A voksok ugyanúgy, ahogy a papír alapú szavazásnál, itt is teljesen titkosak, kódolva és a hivatalos urnanyitásig zárolva tárolja őket egy szerver. A digitális urnát 6 külön kóddal és chipkártyával rendelkező választási bizottsági tag hitelesítette közjegyző jelenlétében, és ők is fogják azt kinyitni. Az on-line szavazást egyre szélesebb körben alkalmazzák, ezzel a rendszerrel adták le például a 2012-es francia választás határon túli voksait.

Európát az mentheti meg, ha valódi szavazást és választásokat harcolunk ki magunknak. Az EU kritikát pedig az teszi reálissá és hatékonnyá, ha alternatívát is mutatunk és a megoldáshoz vezető utat is tudjuk.

Címkék: EU
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr205625855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása