Yes, we can't!

2013/11/11. - írta: CsibaKata

Mit szolgál az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodása (TTIP)

"Azonnal be kell fagyasztani az EU-USA kereskedelmi tárgyalásokat"- mondják a zöldek Európában. A tárgyalásokat be kell fagyasztani, ameddig nem tisztázódnak az NSA botrány körülményei és következményei egészen pontosan. Hogyan tárgyalhat tovább két nagyhatalom, mintha mi sem történt volna?

wecant.JPG

Az ez év júliusában megkezdett tárgyalásokat a Bizottság kezdeményezte egy hónappal korábban azzal a tervvel, hogy 2015-re pontot tesznek az ügyre. Ma kezdték meg Brüsszelben a második fordulót, de hova ez a nagy nyomulás? Az USA által elhalasztott októberi ülést akarják gyorsan pótolni, miközben a két hatalom közötti alapvető bizalmi viszony megroppant, vagy legalábbis illett volna neki. De ha nem roppant meg, akkor mégis mi tartja egybe? Egyedül az Európai Zöldek követelik a tárgyalások azonnali befagyasztását, a Konzervatívok és a Szocialisták lelkesen tapsolnak a nemzetközi piaci liberalizáció erőltetett menetéhez.

A TTIP sokkal több, mint a GMO vagy amerikai élelmiszerek dömping terjesztésének elősegítése. A 21. század legnagyobb piaca az adatpiac és a TTIP vaskosan érinti az adatvédelemmel kapcsolatos szabályokat is. Jeff Chester (Center for Digital Democracy, Washington DC) szerint a Google és a FaceBook sürgeti az Obama adminisztrációt, hogy könnyítse az adatokhoz való hozzáférést. Ezzel párhuzamosan az USA informatikai cégei nem bánnák, ha a TTIP-ben olyan szabályok kialakítására kerülne sor, amely könnyíti az USA határain kívüli adatokhoz való hozzáférést. Az Internet Szövetség (Internet Assosiation: Yahoo, AOL, Amazon, Google, Facebook, stb.) olyan EU szabályozást szeretne, amely kialakítja "az egységes globális digitális információ piacot", ahol nincsenek se on-line, se off-line akadályok. 

Barroso abból indul ki, ahol "akarat van, ott megtaláljuk a módját" a megegyezésnek és a hivatalos kommunikáció szerint a TTIP célja a növekedés elősegítése és a munkahelyteremtés. Hát mi más is lenne. Mintha csak a Rosia Montana Gold Corporationt hallanám Verespatakon, vagy a Monsanto bármelyik közleményének első sorát olvasnám. Az egy dolog, hogy az USA hivatalos kommunikációja nem különbözik a nagy cégek elképzeléseitől, de ehhez az EU-nak nem kellene asszisztálnia.

Címkék: EU
1 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr785627194

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország kiáll a GMO-mentességért 2013.12.04. 16:00:04

Hazánk továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az EU-ban tapasztalható engedékeny hozzáállás ellenére az egyes tagállamoknak legyen lehetőségük eldönteni, engedélyezik-e a génmódosított növények köztermesztésbe való bevonását.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2014.03.08. 13:12:37

a kiszemelt aldozatoknak nem sikerult meg felfognia, hogy mirol lesz itt a targyalas.

es minden ugy lesz intezve, hogy ez igy is maradjon. az eu tagallamok kormanyai sem tudhatjak, hogy mirol megy a megegyezes, nehogy kiszivarogjon valami es a nepek ukrajnat rendezzenek mindenhol.
USTR rejecting EU bids for more transparency in TTIP
infojustice.org/archives/32290
"The member states are demanding access to the text of proposals that would constrain their domestic law making, as they ave had in all other EU trade agreements."
süti beállítások módosítása