Most kell megmenteni Verespatakot!

2013/08/28. - írta: CsibaKata

A román kormány minden akadályt el akar görgetni a verespataki bányanyitás elől. Az elmúlt 15 évben a környezetvédelmi jogszabályok segítették a helyi és nemzetközi aktivistákat, hogy gátat szabjanak a pusztító aranyláznak. Illetve amíg a helyben lakók nem adják el a házaikat a Rosia Montana Gold Corporationnek, addig nem indulhat meg a tereprendezés. Most viszont módosítani akarják a bányászati törvényt, hogy kiemelt jelentőségű ipari beruházás esetén lehetőség legyen a lakóingatlanok kisajátítására. A Verespatakon élők tudják, hogy kilakoltatás várhat rájuk, ami nem lesz kevésbé erőszakos attól, hogy kéretlenül némi pénzt utalnak a háztulajdonos számlájára. 

Árpibácsi.PNG

És ami a valódi kormányzati szándékokról árulkodik az a tegnap elfogadott törvénytervezet, ami kiemelt beruházássá nyilvánítja a projektet. Az új tervek szerint, a környezetvédelmi és műemlékvédelmi törvények rendelkezéseit eltávolítják az útból azzal a huszárvágással, hogy a verespataki-beruházásnál nem lesznek érvényesek és nem alkalmazzák őket.

Victor Ponta pontosan azt a szánalmas politikai színjátékot játssza el, amit a magyar miniszterelnök a földtörvény esetén, amikor elsunnyogta a szavazásnál kormányának javaslatát. Victor Ponta bányaellenes volt a választási kampányban, de azóta a projekt nyilvánvaló kormányzati támogatása mellé állt. Most nyilvánosan bejelentette, hogy a parlamentben nemmel fog szavazni, és a képviselőkre bízza a döntést. Ja, hogy a kormányzó pártszövetségnek ott is kétharmada van? 

És a mi adminisztrációnk, akkor most béna, gyáva vagy hazudik? Persze a környezetvédelmi tárcát kilökik a helyszínre nem tetszést nyilvánítani, és ilyenkor reménykedünk, hogy ez kormányzati vélemény, de érdemi lépés továbbra sincs. Ha a kabinet béna lenne, akkor szeretnénk jelezni, hogy erre lenne lehetőség. Áder János volt egyike azoknak, akik Európai Parlamenti képviselőként kezdeményezték a cianidos technológia kisöprését az európai kontinensről, amelyet az Európai Parlament erős többséggel elfogadott. Józan belátás szerint egy ilyen technológiának a 21. században nincs helye. Politikai feladat lenne a technológia betiltását tovább görgetni a Bizottság és a Tanács munkájában. Amiért ezt a munkát az Orbán-kabinet megspórolta, azért lehet, hogy most határon túli magyarok fognak szenvedni.

Verespatakon még van miért harangozni a templomban! Az elmúlt évek ingatlan felvásárlási hullámában, aki nem adta el a lakását a Rosia Montana Gold Corporationnek, az maradni akar. Beszélgettem magyar és román lakosokkal egyaránt: maradni akarnak a falujukban és élni szeretnének.

Címkék: green
Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr1005481785

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Most kell megmenteni Verespatakot! 2013.08.31. 12:13:02

Verespatakon még van miért harangozni a templomban! Az elmúlt évek ingatlan felvásárlási hullámában, aki nem adta el a lakását a Rosia Montana Gold Corporationnek, az maradni akar.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása