Budapest! Normafa segítséget kér!

2013/10/12. - írta: CsibaKata

bench.jpgMostantól lehet állampolgári levelet küldeni Pokorni Zoltán Polgármester Úrnak azért, hogy vegye komolyan az állampolgári részvételt a döntéshozatalban. Egy mozdulat aláírni a levelet: itt

A helyi népszavazás intézményével alapvetően egyetértek, feltéve hogy nyílt színi vitákon tudnak tájékozódni a lakosok a tervek mellett és ellen szóló érvekről, és nem csak a túlfizetett kormányzati propagandával van lehetőségük találkozni. Ezért az Ökopolisz Alapítvány 2013. oktober 26-án meghívja a tervezőket, a demokratikus pártokat és civil szervezeteket egy nyilvános fórumra, ahol lesz lehetőség megvitatni a kérdést. Nagyon remélem, hogy a polgármester úr és a miniszterelnöki biztos úr is úgy gondolja, hogy a lakosság megérdemli a részletes interaktív egyeztetést és eljön az eseményre. Én biztosan ott leszek és meg fogom kérdezni, hogy sikerült e elolvasni a zöld civil szervezetek tanulmányát.

A helyi népszavazás csak érdemi viták után működik, viszont Normafa nem csak a kerületiek és nem is csak a zöldek ügye. Még Pestről is az egyik legkönnyebben elérhető természetes zöld terület, pesti lakosként nekem is közöm van ahhoz, ha ezt be akarják építeni. Az állami költségvetésből finanszírozott fejlesztésekhez pedig minden egyes adófizetőnek köze van. A HVG cikke alapján pedig érdemes lenne feltenni nyílt színen további kérdéseket az illetékeseknek.

A sícentrum-projekt reklám oldala nevével ellentétben (normafa.info) nem tartozik az információs portál kategóriájába. A részletes terveknek még mindig se híre se hamva, kezdem azt gondolni, hogy nem léteznek. Ez a porszívó-ügynök típusú reklám portál az egész beruháázást "rehabilitációként" állítja be. Szemrebbenés nélkül azt állítja, hogy az infrastruktúra fejlesztésre a jelenlegi lakossági terhelés és elhasználódás miatt van szükség. Ezzel ellentétben a szakmában évtizedek óta járatos civil szervezetek közös tanulmánya épp az ellenkezőjét állítja. A jelenlegi látogatottsághoz a természeti környezet megfelelően adaptálódott, azt el tudja viselni, viszont vonalas létesítmények és a beruházással megnövelt látogatottság kedvezőtlen hatással lesz a területre, és a többféle párhuzamos terhelés erősíteni fogja károkozást.

Az Aarhusi Egyezmény értelmében, melyet Magyarország 2001-ben ratifikált, minimálisan elvárható például az, hogy a nyilvánosság részvételére olyan ésszerű időkereteket biztosítanak a különböző döntéselőkészítési fázisokra, amelyek elégséges időt hagynak a nyilvánosság tájékoztatására. Ehhez képest itt a végéről nézzük a mozit: először megszületik a törvény, aztán elkezdik a terveket és hatástanulmányokat összehozni, majd megkérdezik a lakosságot. Ez ellen minden lakosnak, aki bele akar szólni a közös ügyeinkbe fel kell lépnie!

Címkék: green
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr105564982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása