Az EU adna pénzt a Nokia és Telekom elbocsátottaknak...

2014/07/25. - írta: CsibaKata

Az EU költségvetésében van pénz a tömeges elbocsátási krízisek kezelésére. Magyarország azon kevés EU-s országok egyike, amelyik még sosem fordult az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alaphoz (EGAA), holott az éppen azért jött létre, hogy mérsékelje a globális piaci változások által okozott társadalmi károkat. Görögország, Spanyolország, Írország mind élt a lehetőséggel már idén, de még Hollandia, Finnország és a franciák is adtak be kérvényt. Magyarország nincs benne az eddigi 8 év kérelmezőit listázó legördülő ablakban.

redundancy.jpgA magyar kormány "stratégiai partnere" 1800 komáromi Nokia alkalmazottat rúg ki, a Telekom 1700 főt tesz ki. Korábban a Jabil 700, a Tesco 700 főt küldött el. Boldogabb helyeken ilyenkor minden fillért felhajt a kormányzat, hogy megkönnyítse állampolgárai életét. Minimális papírmunkával kell projektet benyújtani az EGAA-hoz. Az Alap döntéshozói a lehető leggyorsabb munkára vannak kötelezve jogszabályi szerint -ami nem mindig elégséges-, de a tagállam addig megelőlegezheti a segítséget. Na ez az, ami a magyar kormánynak még egyszer sem sikerült.

Az Alap fő szabály szerint 500 fő feletti elbocsátás esetén nyújt közvetlen pénzügyi segítséget a tagállam érintett munkavállalóinak. Közvetlenül az egyének kapnak támogatást álláskereséshez, átképzéshez, mentoráláshoz, vagy akár vállalkozás indításhoz. Az Alap komoly krízis esetén még áttelepedési vagy megélhetési támogatást is nyújthat, bár a rendszeres szociális juttatást nem lehet helyettesíteni ebből a forrásból. Az Alap 2006 óta létezik és a 2014-2020-as 7 éves pénzügyi tervezési időszakban évi 150 millió €-val (45mrd HUF) gazdálkodhat.

2013 márciusában például 24,3 millió € felhasználásával több, mint 5200 román, spanyol, svéd, finn, dán, osztrák elbocsátottnak segítettek (a nagyságrend kedvéért: 1,4 millió ft fejenként). Ezek között volt az az 1000 finn és 1400 román elbocsátott Nokia alkalmazott, akiket a telephely ázsiába költöztetésekor tettek utcára. 8,2 millió €-t (!!!) költött közvetlenül erre a 2400 emberre az EU Globalizációs Alkalmazkodási Alapja (durván 1 millió ft fejenként). Ebben a hónapban Olaszország kapott  3 millió €-t a 2012 végén TV iparban történt bő 1100 fős leépítés miatt (a Parlament meg is dorgálta a Bizottságot, hogy mit kotlott az értékelésen eddig). Egy hete pedig 2 millió €-s támogatás kértek a Whirpool leépítés miatt.

Nem küldené el valaki ezt a blogposztot annak az 1800+1700+700+700 munkanélkülinek, akinek ezután jelzés értékkel le kéne sátoroznia az NGM ajtaja előtt, amíg össze nem állítják a kérelem dokumentációját?

Címkék: EU
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr966543681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piiistu · http://www.soternyelviskola.hu/ 2014.07.28. 12:10:12

Akkor már igazán kérelmezhetnék.
Vagy majd sátrazás után?
süti beállítások módosítása