Miért megyek Verespatakra?

2013/08/17. - írta: CsibaKata

fanfest1.jpgHajnal négykor kollégákkal a kocsiba be, és irány Erdély. Verespatak akkor került fel az európai térképre, amikor a Rosia Montana Gold Corporation szemet vetett Európa legnagyobb kitermeletlen aranykészletére. A bányászat legolcsóbb és egyben legkárosabb módja az a ciánoldatos technológia, amivel 2000-ben megkínált minket a Nagybányai ciántározó. Mintegy 100.000 köbméter ciános oldat szaladt neki a Tiszának, amivel rövid idő alatt lefertőtlenítette a folyót. Nem csoda, ha a Tisza menti lakosok ezt nem szeretnék újra átélni. Az már éppen csak mellékes, hogy a kártérítési számlát a román állam a mai napig nem fizette ki.

Igazság szerint akkor sem nyugszom meg, ha minden csillagot leígérnek az égről, hogy ilyen többet nem fordul elő, ugyanis Verespatakot, ezt az egyébként mesébe illően szép környezetet szó szerint bedarálnák. A terv szerint a projekt 15 évig tartana, majd egy halott falu és szétrágott hegyek maradnak hátra csupán. Turizmus, agrárium és élhető környezet nélkül.

A helyiek megélhetési alternatívákat keresnek. Ameddig az állam nem teszi lehetővé a bányának a lakóingatlanok kisajátítását, addig azok a kitartó várvédők, akik ellenállnak a kecsegtető aprópénznek, egyszerűen a helyben maradásukkal megakadályozhatják a bánya felépítését. Nekik viszont élni kell valamiből. Ezért a Szénafesztivál, amely bevételt hoz a falu szállásadóinak és vendéglátóinak, az egyik legfontosabb esemény. Egyben lehetőség, hogy a helyiek és Verespatakért aggódók kis időt együtt töltsenek el.

Azért megyek ma Verespatakra, mert látni szeretném, hogyan viselik a helyiek az egyre nagyobb nyomást, amit Viktor Ponta román miniszterelnök gyakorol rájuk. Milyen lehetőségeket látnak falujuk a kormányzattal és nagyvállalattal szemben való megvédésére. Szomorú tény, hogy a magyar kormányt senki nem fogja képviselni az eseményen.

Címkék: green
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr735462249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása