Klímamenekültek: kezdjetek csomagolni!

2013/11/23. - írta: CsibaKata

A 2011-es durbani megegyezés értelmében a 2015-ös párizsi csúcsra készen kell lennie az újabb jogilag kötelező és minden részes fél által elfogadott kibocsátás csökkentési protokollnak. Erre a a világ nem kicsit felelőtlen vezetői még mindig a globális flippernél tartanak, és passzolgatják a labdát. A klímaváltozást megállítani hivatott 1995 óta tartó globális tárgyalás sorozat varsói állomása a COP19 (19-edik Conference of Parties). És mire jutottak a megbízott nemzeti vezetőink a globális játszótéren? Szórakoznak a kölykeim jövőjével. Mindenkiével.

A konferencia helyszíne az a Lengyelország, amely elektromos áram szükségletének 80%-át szénerőművekből fedezi, és a kormányzat továbbra is a "fekete aranyban" és a palagáz kitermelésben látja a tuti bizniszt. A konferencia ideje alatt ki is rugták a nem teljesen palagáz párti lengyel környezetvédelmi minisztert, aki egyben a klímakonferencia elnöke is volt, és ezzel destabilizálták a tárgyalásokat. A szakmai vitákon -a lengyel zöldek tudósítója szerint- még mindig előkerülnek olyan, a számszerű tényekkel feleslegesen időt nem fecsérelő érvek, mely szerint Németországban a megújulók emelték az enerigaárakat. Ezzel szemben Németorzságban 2006 óta mennek le a tetőre szerelhető fotovoltaikus napelemekből származó végfelhasználói energiaárak.

energypricesdown_blog.jpg

Koppenhága 2009-ben arról vált hírhedté, hogy Kína és az USA az EU-t kihagyva a záró nap előestéjén zárt ajtók mögött megegyezett egy semmit mondó politikai nyilatkozatról, amelyet a plenáris elé terjesztett 13 órát hagyva a világ többi részének dönteni. Ezzel majdnem bedöntötték a klímaváltozásról szóló egyetlen döntéshozó plénumot. Durbanban eldöntötték, hogy 2015-re meg kell állapodni, így a hajó még sem sllyedt el. Varsóban másfél évvel a 2015-ös globális megállapodás előtt tetőfokára hágott a fejetlenség. Ezt látva civilek százai vonultak ki a csúcsról, azt jelezve, hogy a varsói tárgyalók egyszerűen nem teljesítenek elég jól.

Hogy mi is az, ami Varsóban NEM történt meg? Varsóban nem sikerült megállapodni arról, hogy 2014-ben milyen ütemezésben tegyék ki az országok a kibocsátás csökkentési vállalásaikat az asztalra, ami alapján már elő lehetne készíteni a 2015-ös megállapodást. 2015-ben Párizsban kizárólag úgy képzelhető el sikeres paktum, ha a következő évben ideje korán kijönnek az országok a hivatalos vállalásokkal, és meg lehet találni a kompromisszumot, ami még elég egy moderált klímaváltozáshoz. Ennyit kellett volna elérni, nem többet. Ez lenne a 2 celsius foknál kisebb átlaghőmérséklet emelkedés alatt maradás. A világ kormányianak egy évük van valahogy rendbehozni azt az elszalasztott lehetőséget.

Hogy miért nem említem a magyar kormány szerepét ebben a globális játékban? Mert a helyzet az, hogy arról sincs hír, hogy egyáltalán részt vettek e a konferencián. A szomorú valóság az, hogy ameddig nem foglalják el afrikai klímamenekültek a felcsúti focipályát, addig a magyar kormány meg sem érti, hogy mi az a klímaváltozás.

Címkék: green
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr665643241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spikk 2013.11.24. 21:04:35

Utána is csak annyit fog belőle érteni, hogy elfoglalták a stadiont. Semmi többet.

itoérambolafoci 2014.05.17. 21:46:06

Az utóbbi évek klímapolitikája azért bizonytalanodott el, mert az érintett országok számára egyre világosabb lett az, hogy:

1. Bármekkora kibocsátáscsökkentést is vállalnának a fejlett országok, Kína, India és Afrika gyorsan növekvő kibocsátása miatt az előre látható jövőben (vagyis 2040-ig) garantáltan meredeken nőni fog az emberiség CO2-kibocsátása.

2. Továbbra sem sikerült bizonyítani azt, az emberiség CO2-kibocsátása okozná a globális felmelegedést.

Az elmúlt 16 évben például egyáltalán nem volt globális felmelegedés, pedig az emberiség CO2-kibocsátása minden korábbinál gyorsabb ütemben nőtt.

4. Továbbra sem sikerült bizonyítani azt, hogy a globális felmelegdés káros volna az emberiségnek.
Sőt, köztudott, hogy a felmelegedés növeli a termésátlagokat, növeli a megművelhető területek nagyságát, és jelentősen csökkenti az extrém időjárás miatt elhalálozások számát.

5. Az IPCC-jelentésben a szerzők egyértelműen leszögezik, hogy a légkör "egy kapcsolt nonlineáris kaotikus rendszer", aminek jövőbeli állapotait nem lehet előre jelezni.

A "kapcsolt nonlineáris kaotikus rendszer" egész konkrétan azt jelenti, hogy a klíma múltbeli viselkedése alapján nem lehet a jövőbeli állapotára nézve következtetéseket levonni.

Az IPCC tehát külön hangsúlyozza, hogy amit állítanak, az csupán VÉLEMÉNY (az IPCC munkatársainak SZUBJEKTÍV álláspontja), és nem tudományos előrejelzés.

A kílmalufi kipukkanása (azaz egy tartós globális stagnálás vagy lehűlés) esetén ennek könnyen az lehet a következménye, hogy azokat a politikusokat, akik az IPCC szubjektív véleményét "tudományos prognózisnak" állították be, és erre hivatkozva jelentős közpénzeket költöttek el, hűtlen kezelésért és szélhámosságért büntetőbíróság elé fogják állítani.

Kedves Kata,

javaslom tehát, hogy legyél nagyon óvatos a klímavészmadárkodás területén.

Az emberiség számára a globális felmelegedés igazi áldás volt eddig is (a XX-ik században világszerte jelentősen nőttek a termésátlagok), és a jövőben is csak áldás volna.

A globális lehűlés volna a tragédia, mert az élelmiszertermelés visszaesése miatt évente százmilliók halnának éhen.

Ha tehát a CO2-kibocsátás valóban globális felmelegedést okozna (nem okoz), akkor nem büntetni, hanem egyenesen jutalmazni kéne a CO2-kibocsátást.
süti beállítások módosítása