Megvalósítható zöld energia

2014/02/13. - írta: CsibaKata

A kormány pontosan jól tudja, hogy a zöld energiagazdálkodási fordulat megvalósítható.

Ami ma zajlik az országban, az nem az a pitiáner átverés, amit a trafikmutyival vagy néhány hektár föld kiosztásával lenyomtak a magyarok torkán. Ami most zajlik az ennek az évszázadnak a legordasabb hazugsága. Azonban a történelem könyvek lapjain bölcsen elemezgetni napjaink történéseit sajnos már késő lesz, mert addigra eljátsszák a pénzünket orosz ruletten. A putyin-paktum napja óta minden sajtótájékoztatón igyekeznek lefegyverezni a zöld képviselőket, hogy "jó, de ha nem így, akkor hogyan?". Jelentem a kormány saját háttértanulmánya szerint is megvalósítható és kifizethető az a zöld energiagazdaság, ami az LMP elképzeléseit is kielégítené, mert a társadalom egésze számára nagyságrendekkel előnyösebb. A kormány ezt tudja, ott volt az asztalán, de ezt félresöpörve döntött a "szocsi-atom" mellett.

Az alábbi két ábrát Orbán Viktor és szakértői is tanulmányozhatták kedvükre, hiszen a REKK Nemzeti Energiastratégia 2030 Gazdasági Hatáselemzése c. tanulmányban találhatóak, melyet a Nemzeti Energiastratégia 2030 is átvett.

Az első ábrán a vizsgált forgatókönyvek szerepelnek. A részletek tárgyalása nélkül elmondható, hogy a zöld energia fordulat az utolsó "Nincs Paks bőv & NCST+" elnevezésű oszlopokhoz hasonlít a leginkább. A kormány jelenleg erőltetett projektje a "Paks bőv+új szén&NCST" nevet viseli, ami az utolsó előtti 3 oszlop. Zárójelben megjegyzem, aki szemfüles észreveheti, hogy az anyag Paks III-mal is számot vet, de ezt most hagyjuk is. A két utolsó oszlophármast összevetve pontosan az látszik, hogy 2050-ig hasonló beruházási költségei vannak a jelenlegi atom-terveknek és egy társadalmi szempontból nagyságrendekkel igazságosabb és munkahely-intenzívebb zöld energiagazdaságnak. Ráadásul a Paks II verzióba 2030-ig kell beletolni a nagy pénzt (ezért verik orosz hitelbe a lakosságot), a zöld forgatókönyvbe pedig fokozatosan kell befektetni, a legtöbbet 2040-2050 között.  

rekk_eromuberuhazas.JPG

 

De ha esetleg ezt az ábrát nem tudták értelmezni honatyáink, akkor egy másik szemléletes ábrával is pótolhatták volna tudáshiányukat. Az alábbi ábra -ugyanezen háttértanulmányból- arról számol be, hogy 2011-2050-es időszakban az atom-szén-zöld forgatókönyv lényegében ugyanannyiba kerül, mint a PaksII mentes megújuló energiára alapozó forgatókönyv, és ez utóbbi szén-dioxid kibocsátásban még egy kicsivel jobban is teljesít.

rekk_CO2-koltseg_2011-2050_blog.JPG

Címkék: green
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr315812857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása