Transzatlanti Szabadkereskedelem: kiállt a nemzetközi magánbíróságok ellen az EP Foglalkoztatási Bizottsága

2015/04/01. - írta: CsibaKata

isds.jpgHatalmas győzelmet arattak a magánbíróságok (ISDS) szerepének növelését ellenzők az Európai Néppárt és az ECR ellenében. S&D, Greens, GUE, az EFDD olasz része és az ALDE fele azok, akik semmilyen privát kereskedelmi bírósági eljárást nem szeretnének látni a szerződésben.

Az Európai Parlament májusi plenáris ülésén a Parlament TTIP határozata kerül szavazásra. Ez a voks nagyon fontos indikátora lesz annak, hogy hol áll a parlamenti többség a kulcs kérdésekben. Az EP társjogalkotóként szavazni fog a TTIP-ról, amint a letárgyalt szövegek végleges formát nyernek. A mostani EP határozat, felgyorsítja vagy végzetesen lelassíthatja a folyamatot. Juncker és Angela Merkel nyilvánosan is a tárgyalások felgyorsítását sürgetik, hiszen világosan látszik, hogy a 2016-os amerikai és a 2017-es német illetve francia választások évekre elnapolhatják ezt a korántsem konfliktusmentes paktumot.

A parlamenti határozathoz 14 bizottság küld véleményt, ahol a foglalkoztatáspolitikai bizottság (EMPL) véleményének jelentéstevője Marian Harkins ír liberális képviselőnő. Itt a zöldek/szélbal/5csillag/szocialista koalíciónak és Harkins képviselőasszonynak sikerült a többség felé húznia még a liberális képviselők felét is, így a parlamenti bizottsági vélemények közül az eddigi legkeményebbet sikerült elfogadni. Az igen kritikus véleményt 30-18-3 arányban az EPP-ECR-Front National ellenében fogadta el a foglalkoztatási bizottság. Abban persze semmi meglepő nincsen, hogy a Foglalkoztatáspolitikai Bizottság nagyobb arányban vonza be a pártok bal szárnyát, de az már beszédesebb, hogy amíg a liberális és szocialista párt bal szárnya ki mer állni a bírósági intézmények demokratikus megőrzése és a munkavállalói jogok védelme mellett, addig az EPP és az ECR balszárnya vagy nem mer kiállni ugyanezekért, vagy ez már nem tartozik az értékrendjébe. Ezzel együtt mindenképp üdítő látni a magyar Parlamentben lényegében nem létező bizottsági munka és képviselői vélemény szabadság gyakorlását.

A vélemény egyértelműen nemet mond az ISDS-re: "Egyértelműen ellenezzük a privát kereskedelmi bíróságok bármilyen formájának bevonását a TTIP-ba". Kifejezetten állást foglal a pozitív listázás mellett: "Lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy fenntartsuk az un. pozitív lista megközelítést a megállapodás szövegének szolgáltatásokról szóló fejezetében". Ez a megközelítés teszi lehetővé, hogy utólag ne lehessen vitát kezdeni arról, hogy mi tartozik a TTIP hatálya alá és mi nem. Végül világosan elutasítja a munkavállalói jogok sérülésének bármilyen formáját: "El kell utasítani mindent, ami a munkavállalói standardok csökkentését eredményezné.."

A végleges és plenáris elé kerülő szöveggel még várni kell, hogy az összes bizottság kialakítsa a véleményét. Ha a végleges szöveg elutasítja az ISDS-t, akkor a kérdés az lesz, hogy elegen megszavazzák e a szöveget. Így egy határozott álláspontja lenne a Parlamentnek az ISDS-ről, még akkor is ha a szöveg többi része a szabadpiaci összeolvadást magát támogatná. Májusig meglátjuk.

Címkék: EU
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr887327162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása