Románia és Európa is figyeli majd a szavazást!

2013/09/02. - írta: CsibaKata

Azért demonstráltunk Románia Magyarországi Nagykövetsége előtt vasárnap, mert a román kormány a parlament elé kíván nyújtani egy törvénytervezetet, ami veszélyezteti a Tisza élővilágát, ami tönkreteszi a helyiek életét. Megkérünk minden tudóst, politikust, újságírót, és minden állampolgárt, hogy vigye hírét Verespataknak, szólaljon meg, és figyeljünk oda a romániai parlament képviselőinek szavazatára.

Nem vagyunk egyedül. 25 romániai és 21 európai városban tüntetünk egyszerre.

lmp_tuntetes_eu.jpgRészletes ténytár az előzményekről, törvénytervezetről, a tüntetésekről a greendex.ro oldalán: http://www.greendex.ro/index.shtml?apc=hiv-n8524

Velünk együtt tüntet: Verespatak, Bukarest, Gyulafehérvár, Temesvár, Jászvásár, Kolozsvár Brassó, Galac, Arad, Déva, Konstanca, Marosvásárhely, Nagyszeben, Piatra-Neamt, Beszterce, Nagybánya, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Pitest, Barlad  Szatmárnémeti, Krajova, Dorohoi, Nagyvárad, Plojest, Budapest, Párizs, Brüsszel, Bécs, Berlin, London, Róma, Prága, Liszabon, Oszló, Koppenhága, Madrid, Luxemburg, Washington, Maastricht, Amszterdam, München, Bonn, Aarhus, Genova, Varsó, Helsinki.

A verespataki aranybánya nem környezetvédelmi kérdés. A verespataki aranybánya nem gazdasági kérdés. A verespataki aranybánya nem diplomáciai kérdés. A verespataki bánya az emberi tisztességről szól. Arról szól hogy ki lehet e rabolni egy régiót. Arról szól hogy lehet e azt hazudni magánérdekre, hogy közérdek. Arról szól hogy rá lehet e kényszeríteni embereket az otthonaik elhagyására.

Akinek fontos az emberi tisztesség, a sok évszázados közösségek fennmaradása, az unokáinkra hagyott világ állapota, az tiltakozik. Nem is értjük pontosan, hol nyaral ilyenkor a Békemenet.

A Rosia Montana Gold Corporation-höz hasonló vállalatok nem csak az erdélyi és romániai lakosok problémája. Ezek a cégek európa szerte a nyakunkon ülnek. Megvásárolható és felelőtlen kormányokat keresnek. Velük együtt teszik tönkre a kis és közepes vállalkozókat. Elpusztítják a természeti örökségünket és a kulturális hagyatékunkat.

Ha minden úgy megy, ahogy a Rosia Montana laptopján megírt törvényszöveg lehetővé tenné, akkor Verespatakon 4 hegy, 3 falu és 2000 ember tűnik el. 4 hegy 3 falu és 2000 ember!

lmp_tuntetes_bukarestejjel.jpgBukarest vasárnap éjjel

Ahogyan a Tisza, a cián sem áll meg a határnál. Ha megvalósul a terv, az önök feje felett ezer méterrel 360 hektáros zagytóban lötyög majd a nehézfém és ciánszármazék. Azt mondják önöknek, ez a technológia biztonságos. Azt mondják, önöknek, nem lehet semmi baj. Csakhogy ez nem igaz. Tudják önök, hogy a megvásárolt média szerint fukusima előtt melyik volt a legbiztonságosabb atomerőmű? Hát Fukusima. Tudják e önök, hogy melyik cég a harmadik legnagyobb megrendelő a román médiában? A Rosia Montana Gold Corporation.

Az Európai Parlament a cianidos technológia teljes betiltását kezdeményezte. Van lehetőség megálljt parancsolni! Mi, magyarok, románok, szerbek pontosan tudjuk mennyire biztonságos ez a módszer. Ha az a zagytó egyszer mégiscsak megindul, mi lesz? Mi emlékszünk rá és nem kérünk belőle. A gátszakadás után a Tisza mentén csak egyetlen érdekelt tudja majd mosni kezeit: A Rosia Montana, a nyeretlen kétéves. Olyan vállalat mentesül a törvényjavaslat szerint a törvényi előírások alól, amelyik még soha nem nyitott bányát, soha nem kezelt ciános zagytavat.

Azért vagyunk itt, mert nem akarunk pár év múlva a ciános Tiszában újra haltetemeket látni. Azért vagyunk itt, mert nem engedhetjük, hogy egy közösség történetét, halottait, egyházait, életlehetőségét egy törvényi tollvonással semmivé tegyék. A közösség múltja nem eladó! Az emberek szülőföldje nem eladó! A Tisza vize nem eladó! Verespatak nem eladó!

 

Címkék: green
Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr315488389

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Verespatak nem eladó! 2013.09.02. 11:39:01

Akinek fontos az emberi tisztesség, a sok évszázados közösségek fennmaradása, az unokáinkra hagyott világ állapota, az tiltakozik. Nem is értjük pontosan, hol nyaral ilyenkor a Békemenet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása