A csikókat sem lövik le, ugye?

2013/11/27. - írta: CsibaKata

Nemrég lovas barátaim felhívták a figyelmemet egy petícióra, amely arra kéri a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy ne lehetetlenítsék el egyik percről a másikra az ún. nullás sütésű (azaz nem igazolt származású) lovak lovasszolgáltatásokban való használatát. Ez az Index cikke alapján belátható módon családi lovardák tömegeinek tönkremeneteléhez vezetne. Kucsák László Fideszes képviselő olyan módosításokat javasolt, amelyek 2015-ig haladékot adnának a nullás lovak kivezetésére.

csiko.jpgA módosítás szövege szerint "2015. június 30-tól 5 év alatti lovaknál az alkalmasság feltétele az igazolt származás". Ez azt jelenti, hogy a 2010. június 30-a előtt született lovak 2015 után is dolgozhatnak származás igazolás nélkül, ami egy racionális ütemezett kivezetése a "zuglovaknak". Bár olyan eset is előfordult már, hogy pedigrés lovak adminisztrációs hiba miatt kapnak nullás sütést.

Azonban a 2010. június 30-a után született nullás csikók a türelmi idő lejártával legálisan használhatatlanok lesznek. Áruk a (zug)tenyésztőknél és kereskedőknél a rendelet meghozatalának pillanatában nullára fog zuhanni és mennek a vágóra. A családi lovardákban tartott ma 0 és 3,5 év közötti nullás csikók -bármekkora is a szerelem-, mostantól csupán anyagi terhet fognak jelenteni a tulajdonosnak. Az alap belovaglásba, valamint takarmányozásba fektetett energia és pénz soha nem fog legálisan megtérülni.

A zugtenyésztők háttérbe szorításával nincs is semmi gond. Egy átgondolt szabályozás azt mondaná, hogy a "rendelet hatályba lépését követő 1 évvel születő csikók alkalmasságának feltétele az igazolt származás". Ezzel világos lenne, hogy hatályba lépéstől nem fogannak fedezési engedély vagy kancaregisztráció nélküli szülőktől származó csikók. Így a mostani csikókat nem fenyegetné a vágóhíd réme, és nem kellene leölni egyébként jóképességű és kiváló csikókat a kabinett eröltetett kegyetlensége miatt.

nullascsiko.JPGÉn csak azt nem értem, hogy ha a nemzet gazdaságának minisztériumában jó esetben számolni tudó emberek ülnek, akkor ezt az egyszerű kalkulációt hogyan nem sikerült elvégezni. Ha meg sikerült, akkor miért kell ilyen sürgősen "lelőni" a 3 évnél fiatalabb csikókat?

Címkék: green
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr415660601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása