Bukhat -e Navracsicson az egész Bizottság?

2014/08/01. - írta: CsibaKata

Vajon megszorongatja e a Parlament a magyar biztos jelöltet a bizottsági meghallgatáson? Vajon feltétele lesz e egy "demokrácia iránt elkötelezettebb biztos" magyar jelölése az egész bizottság elfogadásának? Kiharcolhat -e az Európai Parlament olyan biztos jelöltet, aki legalább nem vett részt aktívan egy európai ország demokratikus alapjainak rombolásában szavazatával vagy aláírásával?

Az európai biztos szigorúan nem a delegáló ország, hanem az összes tagország tárcához tartozó ügyeiért felelős. Az ep képviselőknek Portugáliától kezdve Svédországon át egészen Görögországig azt kell megfontolniuk, hogy a jelölt meggyőzi e őket szakmai jártasságáról és demokratikus elkötelezettségéről.

Az Európai Parlament a biztos jelöltek szakbizottsági meghallgatása és egy sor egyeztetés után csomagban szavaz a teljes Bizottságról. Minden biztos jelöltnek meg kell állnia a Parlament szakbizottsága előtt, így az EP befolyásolni tudja, hogy végül milyen portfóliót kapjon egy biztos. Máig fejben tartott tanulság volt Magyarország számára Kovács László 2004-es energiaügyi meghallgatása, aki végül egy szerényebb porfólióval volt kénytelen beérni. 2004-ben a Parlament egyértelműen kimondta, hogy a magyar jelölt "nem meggyőző szereplése" és az olasz aspiráns homofób megnyilvánulásai miatt el fogja buktatni a névsort, ezért Barrosso módosított. Ugyan súlyos demokrácia deficit továbbra is, hogy a Parlament nem egyesével szavaz a Biztosok személyéről, azonban az előzetes tárgyalások során mégiscsak ki lehet jelölni a Rubikont.

A kérdés most az, hogy előállhat e az a kínos szituáció, hogy Navracsics "nem meggyőző" demokratikus elkötelezettsége kerül reflektorfénybe. Ehhez nem kell több, minthogy a Parlament szembesítse az Orbán-kormány általa is támogatott intézkedéseivel:

- az Alaptörvény egypárti kidolgozásával és elfogadásával
- a 2/3-os törvényalkotási gyakorlattal és az ellenzék negligálásával
- a független média drasztikus korlátozásával
- az alkotmánybíróság jogkörének korlátozásával, és lojalistákkal való feltöltésével
- a választási szabályok Fidesz felé lejtő hatásával
- stb. melyek közül még egy átlátszó.blog posztból lehet szemezgetni

Mindenesetre az euraktiv.com hírszolgálat Navracsics Tiborról lényegében csak azt emelte ki, hogy az ellentmondásos Orbán kormány tagja, Orbán Viktor közeli munkatársa, továbbá az első Orbán kabinet kommunikációs vezetője volt. Ezzel egy időben terjed a nemzetközi sajtóban is az elhíresült "illiberális" igazság-beszéd. Attól tartok a Fidesz kommunikációs csapat által a magyar társadalom számára legyártott kommunikációs panelek most nem lesznek elegendőek. Navracsics Tibor számára személyesen is nagy a tét, egy parlamenti no-go nem mutat olyan nagyon jól egy politikai CV-ben. Nem valószínű, hogy szakmai felkészületlenség miatt kritizálná bárki is, a magyar politikai rendszer átalakításához való aktív asszisztálása miatt viszont remélem megizzasztja az Európai Parlament. 

Izgalmas ősznek nézünk mindenesetre elébe.

Címkék: EU
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr886566895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása