Még egy globális szabadkereskedelmi paktum - TiSA

2014/10/26. - írta: CsibaKata

Hazai elemzők és újságírók ébresztő!!!

Tekintve, hogy korunk globális hatalmi viszonyait a katonai erő mellett a gazdasági hatalom határozza meg, elég nyomasztó érzés, hogy a hazai közbeszédben és még a szaklapokban sem zajlik kritikus elemző vita a folyó globális szabadkereskedelmi tárgyalásokról. A kormányról már ne is beszéljünk, ismerve a külügy-külgazdasági harci punkok többszempontú elemző képességét.

tisa-parties.png

Egy újabb betűkód úszik be a kereskedelmi politikai térképre, és ha pontosak szeretnénk lenni, akkor megjegyezzük, hogy a TiSA nevében az i betű kicsivel írandó. A Trade in Services Agreement, vagyis a Szolgáltatások Szabadkereskedelmi Egyezménye jelenleg egy 23 ország között zajló plurilaterális tárgyalássorozat. Az Európai Bizottságnak 2013 óta van mandátuma a tárgyalásra, amelyek kicsivel a TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership, vagyis az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás) tárgyalások előtt kezdődtek el 2013 márciusában.

eu-share-of-world-trade-in-services-2007.pngA TiSA többek között az engedélyeztetési-, pénzügyi-, telekomunikációs-, e-kereskedelmi-, tengeri szállítmányozási szolgáltatások piacát nyitná meg, és ehhez köthetően a szektorokban dolgozó munkavállalók szabad mozgását könnyítené. Az EU a világ legnagyobb szolgáltatás exportőre, így még azt is gondolhatnák, hogy az EU érdeke a 2009-es visszaesés után a szolgáltatás-kereskedelem felpörgetése. Mégis úgy tűnik, hogy míg a TTIP (bővebben itt) gyors megkötését az EU forszírozza és az USA lényegében a karosszékben hátradőlve engedi, hogy a különféle üzleti szektorok megtegyék tétjeiket, addig a TiSA esetében inkább Amerika nyomul. A TiSA tárgyalások kezdete óta 17 szektorban kezdeményeztek a résztvevők alkut, az EU a háziszolgáltatások (domestic services) piacának szabályozását dobta be, az USA számára a nagy tét viszont az e-kereskedelem és a telekommunikációs szektorban elérhető térhódítás. Az USA ezért nem szeretné a legnagyobb konkurens Kína bevonását, míg az EU sürgeti azt.

Star alone jpeg.jpg

A népszerűség vesztéssel küszködő EU számára stratégiai jelentőségű kérdés, hogy az EU-n belül ez hogyan pozícionálja újra a versenyképes és a kevésbé versenyképes makrorégiókat és országait. A tagországok 10 éve sikertelenek a belső versenyképességbeli különbségek hatékony felszámolásában, és a globális szabadpiac újabb ráeresztése egy kettéhasadt unióra drámai következményekkel járhat. Sem a TTIP, sem a TiSA tárgyalásokra vonatkozóan nem jelent meg EU-n belüli regionális gazdasági és társadalmi elemzés, ami bődületes mulasztás, mind a felelős politikai nemzeti rezsimek, mind a Bizottság, mind pedig a szakma részéről.

Egyáltalán nem biztos, hogy a TiSA tárgyalásoknak hamarabb vége lesz, mint a TTIP-nak, de ha a TTIP folyamat nagyon beragad pl. a társadalmi ellenállás miatt, és a TiSA-ban eredményt lehet elérni, azt az EU felhasználhatja a folyamat előrelendítése érdekében. Ebben az esetben komoly veszélyt jelent a pozitív és negatív listázási gyakorlat keverése. Az olyan közpénzből finanszírozott közszolgáltatások, mint például közoktatás, közegészségügy, víz és szennyvízkezelés a negatít listán vannak, tehát nem képezik alku tárgyát. A pozitív listázási gyakorlat ezzel szemben azt jelentené, hogy csak a listán levő szektorokra vonatkozik a szerződés, a töbii alapértelmezetten kizárva. A TiSA jelenleg mindkettőt tartalmazza, ami egy jelentős szürke zónát képez a két lista között.

A magyar (szak)médiában, de még közgazdász elemzők tollából sem jelennek meg ismertető elemzések ezekről a tárgyalásokról, ameddig a blog műfaj adta korlátokkal kell beérni egyensúlyozva az adatszolgáltatás és a politikai lehetőségek latolgatásának jogos igénye között. Azért írok blogbejegyzéseket a TTIP és a TiSA szerződésekről, hátha észbekap a politikai közgazdász elemző szakma, és beviszi a szakmai közbeszédbe ezt a mélyen elhalgatott kérdést.

Címkék: EU
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr156833603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ymel 2014.10.26. 14:56:11

Nekem csak egy nagyon amatőr hozzászólásom van. És először a TTIP-vel kapcsolatban jutott az eszembe. Ha végképp kinyírják a kkv-kat, akkor gyakorlatilag a civil önrendelkezés, és a hétköznapi gondolkodás 'szabadsága' tűnhet el. Egy rohadt nagy gépezet részeivé válunk véglegesen, mindenféle 'értelmes' cél nélkül. Csak a szórakozás marad, a fehérállomány szabad kapacitásait elfüstölik majd 3D valóságokban stb stb.
Ha nincs a sajtban kukac (az értelmiségi és a szabad kkv vállalkozók csoportjai), akkor nyugi van. De meg nem is. Ez nagyon alap habermasi hipotézis, de mi van, ha így lesz? Gépek leszünk. Minek droidot fejleszteni külön, amikor már így is sokan csak droidok vagyunk.

Lázár István 2016.03.17. 17:08:41

A TISA, TPP és a TTIP egy hármas szerződés rendszer amelynek lényege, hogy az USA gazdasági hegemóniáját veszélyeztető országokat, egyfajta karanténba kényszerítsék. Ha megvizsgáljuk a három szerződést azt fogjuk tapasztalni, hogy az USA és további 51 állam jelenik meg bennük mint szerződő fél, de nincs közt egyetlen ország sem amely a BRICS tagja. Az egész folyamat lényege, hogy az Egyesült Államok jelenkori kihívóját, Kínát úgy szorítsák korlátok közé, hogy nem sérüljön, mert lényegében Kína finanszírozza az USA gazdasági növekedését évről évre. (jelenleg 3000 milliárd USD értékű amerikai államkötvénnyel rendelkezik és a szám növekszik)
süti beállítások módosítása