Verespatak a napirenden?

2013/08/19. - írta: CsibaKata

"Amíg lélek van bennünk, maradunk" - mondja Árpád bácsi az unitárius lelkész. "De ha megszavazzák a kisajátítási törvényt, akkor..." - tárja szét a karját sokat sejtetően a templom és a falu felé mutatva.

veres2.JPG
Árpád, verespataki unitrius lelkész és Remus Cernea a román Képviselőház (alsóház) tagja.

Verespatakon a napnál is világosabb, hogyan zajlik a gazdaságilag kiszolgáltatott helyzetben levő államok megnyerése és a helyiek közösségek kizsákmányolása. Adott egy tapasztalatlan kanadai, de tőkeerős nagyvállalat, egy fenntartható elképzeléssel nem rendelkező kormányzat és a hegyeit nem adó kisközösség. A vállalat évek óta éhezik a kitermelhető profitra, az egymást váltogató kormányoknak nem lévén hosszútávon kivezető utat mutató koncepciója, előbb utóbb mégiscsak kecsegtetővé válik a szokásos "gyors haszon és utánunk az özönvíz" politikai kombináció.

A Zöld Erdélyért Egyesület már korábban felhívta a figyelmet a Bányászati Törvény módosításának tervére, mely megkönnyíti az ipari célú magántulajdon kisajátítást. A vállalat eddig is a falu felvásárlásán dolgozott, számos ház a Gold Corporation tulajdonában üresen ácsingózik. Most az állam is besegítene. Az a napnál is világosabb, hogy így egy élő falu helyett csupán egy skanzen szerű kirakat maradna Verespatakból. Ráadásul a kisajátítás lehetővé tétele az összes többi ipari beruházás útjából is elsöpörné a helyben élő közösségek érdekeit. A verespatakiak pontosan tudják, miről szól a kisajátítás, de eszük ágában sincs csomagolni.

veres1.JPG
Vasárnap reggeli tüntetés a cég főhadiszállásánál.

A rendezvényről fontos hírt adni, hiszen a romániai sajtó agyonhallgatja. A román média három legnagyobb megrendelője - Mihai Gotiu újságíró elmondása szerint - az Orange, a Vodafone és - semmi meglepetés - a Rosia Montana Gold Corporation. Ez nem igényel több magyarázatot.

A rendezvényen hosszasan beszélgettem Remus Cerneával, aki a Ponta-kabinet Verespatakkal kapcsolatos választási ígéreteinek megszegése miatt távozott a parlamenti frakcióból. Úgy tűnik az országainkban nincs lehetőség arra, hogy belülről változtassuk meg a fogságba ejtett rendszert. Tiszta és világos választási lehetőséget kell adni a magunknak, hogy milyen úton szeretnénk végre elindulni. Olyan zöld jövőt szánunk a gyerekeinknek, ami felé a nyugat-európai országokat is egyre sikeresebben vezetik a zöldek (pártok, civilek egyaránt), vagy a kiszolgáltatott versenyképtelen összeszerelő üzemek országává süllyedünk vissza.

 

Címkék: green
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csibakatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr325466896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása